Philippensen aller landen, verenigt u!

Na een tijdje rommelen achter de schermen durf ik het nu wel aan om de Philippens familieleden op te roepen zich te verenigen op ‘onze’ site. De Philippens.net site bestaat uit twee delen: het weblog (wat je nu leest) en de genealogie (familiegeschiedenis/stamboom). Het blog zou je kunnen zien als een wijkkrantje met zo af en toe een stukje Philippens familiehistorie dat ik met de rest van de wereld wil delen.

Philippens Familiewapen

Maar het belangrijkste deel vind ik zelf nog altijd de genealogie, onze stamboom. De historie van de familie Philippens gaat terug tot 1390 en is in de jaren 80-90 van de vorige eeuw uitvoerig onderzocht door Bert (Hubertus Antonius Bernardus) Philippens, die helaas in 2008 overleden is. Zijn onderzoek heeft in 1995 geresulteerd in een boek ‘Zes Eeuwen het Geslacht Philippens vanuit Conveld‘. Dit boek is uiteindelijk door een aangetrouwd familielid Jacques Damster voor een groot deel overgezet in een computerbestand.

Dit computerbestand heb ik als basis gebruikt voor het tweede deel van de Philippens.net site: onze genealogie. Met een speciaal programma wordt die hele stamboom via het web beschikbaar gemaakt. Uiteraard alleen toegankelijk voor familieleden, want niet iedereen hoeft onze kleine familiegeheimpjes te weten… ;)

De bedoeling is dat dit een levende familiegeschiedenis wordt. Bert heeft tot ongeveer 1995 heel veel mensen opgespoord en van alles uitgezocht. Maar er is veel tijd verstreken, velen zijn ons ontvallen, maar er zijn er ook weer bijgekomen. Ik zou graag willen dat iedereen in deze familiegeschiedenis zijn steentje bijdraagt. Dus gegevens aanvullen waar ze ontbreken, de nieuwe familieleden toevoegen, foto’s uploaden, documenten inscannen en toevoegen, noem maar op. Momenteel bestaat de stamboom voornamelijk uit namen, plaatsen en data. In het boek van Bert zijn ook vele anektodes en stukjes informatie over de mensen opgenomen: wat deden ze, waar woonden ze en opmerkelijke dingen die ze gedaan hebben. Ik ben dit langzaam maar zeker aan het overnemen uit het boek. Ik wil iedereen oproepen om hetzelfde te doen voor de nieuwe informatie. Upload een nieuwe foto, werk de gegevens over opa en oma bij, kortom: maak de geschiedenis compleet!

Via Facebook ben ik ook ‘onbekende’ takken van de familie Philippens tegengekomen. De tak in Argentinië wordt momenteel onderzocht en daar krijg ik binnenkort de gegevens van. Maar ik heb ook gezien dat er Philippensen in België zijn. Bert heeft indertijd ook een poging gewaagd die te onderzoeken, maar hij kon alleen maar een oproep via Teletekst (wat?) doen. Helaas zonder resultaat. Hopelijk komt dat nu goed. Ook zijn er in Nederland Philippensen die ik niet kan thuisbrengen. Ik zou graag in contact komen met die ‘onbekende’ Philippensen om uit te zoeken op welke manier die in deze stamboom passen.

Ik zou dus erg graag zien dat iedereen die geïnteresseerd is in de familiegeschiedenis, zich opgeeft voor de genealogie site. Als je nog geen toegang hebt, klik dan op ‘vraag een nieuw account aan’. Alleen echte Philippensen krijgen toegang, en ik moet de accounts goedkeuren. Je kunt ook contact opnemen met me via email.

Help de familiegeschiedenis levend houden en doe mee. Ontdek onze lange en rijke geschiedenis!